Moje BMW: BMW E39 3.0d
Imię: ARTUR
Wiek: 26 Dołączył: 23 Kwi 2008 Posty: 44 Skąd: Bristol - Kraków
Wysłany: 2009-12-01, 13:14 [e39] Problem z nawiewem kabiny
Witam. Studiowałem juz temat z JEŻEM ale chciałbym sie upewnic bo nie mam mozliwosci podpiecia innego panelu wiec pozostaje mi tylko wymiana tzw. Jeża Miałem jechac po dziweczyne do pracy. Rano przymrozek - 3. Odpalam auto właczam nawiew tylko na przednia szybe - szybkie odparowanie i nic. Działa regulacja siły nawiewu ale nic sie nie dzieje. Próbuje manualnie. Wszystko działa góra srodek i nogi słysze jak mechanizmy zmieniaja połozenia ale dalej nic nie wieje przez jakies 15 min. W koncy juz zdenerwowany walnąlem reka 2 razy w srodek deski rozdzielczej tuz nad centralnymi nawiewami i cód - nawiew zaczał działac. Wszytsko wrócilo do normy. Ale jak tak ma byc kazdego ranka to nie ciekawa perspektywa bo w koncu moze sie wogóle nie zalaczyć. Aaa i czy moze ktos podac numer katalogowy tzw. Jeża. Mam w Bristolu sklep z czesciami do Niemieckich samochodów to moze beda mieli. Z góry dziekuje za pomoc
Acha .... dodam że jeszcze kilka dni temu nawiew dzialal cichutko nawet na max bylo słychac tylko szum powietrza. Teraz zaczeło cos buczeć. Im wieksa siła nawiewu tym buczenie wieksze
Moje BMW: e60 Ac Schnitzer '04
Imię: Marcin Pomógł: 172 razy Wiek: 38 Dołączył: 18 Sie 2007 Posty: 9400 Skąd: Wołomin
Wysłany: 2009-12-01, 14:47
Z tego co opisujesz to wygląda na to że silnik dmuchawy pada, raz że się nie załączył, a dwa, że hałasuje podczas pracy.
Prosiłeś o nr jeża to proszę, choć nie wiem czy musisz go wymiwniać. Powinieneś najpierw sprawdzić czy masz zwiększony pobór prądu przy uśpionym aucie, chociaż przy niesprawnej dmuchawie może być to ciężkie do sprawdzenia, bo jeśli jeż jest niesprawny i da sygnał na dmuchawę żeby ja załączyć a ona sie nie załączy z tego powodu ze jest niesprawna to pobór nie wzrośnie.
Nr katalogowy jeża - 64116923204
Wiek: 26 Dołączył: 23 Kwi 2008 Posty: 44 Skąd: Bristol - Kraków
Wysłany: 2009-12-01, 18:02
Wiesz moze czy ta dmuchawe można wymienic samemu i czy jest to skomplikowane? Wogole jak sie do niej dostać. To jest gdzies kolo tego jeża? dostep z prawej strony pod schowkiem?
Nie będę zakładał nowego tematu,a też mam problem z nawiewem.
Jest to manualny nawiew dwu strefowy. Najprostsze co może być.
Otóż samo z siebie coś się stało i nie działa mi nawiew na szybę. Wieje mi na nogi, na twarz, ale gdy chcę przekręcić dmuchawę na szybę coś lekko blokuje. Gdy pokrętło z lekkim oporem przekręcam do nawiewu szyby słychać tylko, że dmuchawa pracuje ale tak jakby tylko w desce - nic nie wydostaje się przez kratki pod szybą przednią. Co to może być? Co rozkręcać?:)