Moje BMW: było e39 523i 98r.
Imię: paweł
Wysłany: 2010-07-26, 07:26 USZKODZONE E60
Próbuję zmienić moją starą piątkę na e60 i zastanawiam się czy warto rozglądać się za uszkodzoną e60- wiadomo cena bedzie atrakcyjna ale nie wiem czy naszpikowany elektroniką wózek nie będzie sprawiał pózniej kłopotów? Czy takie uszkodzenia jak w ponizszych linkach wróżą coś niedobrego i czy mimo wszystko takie auto można sprawdzić w serwisie pod kątem skrzyni, uszkodzeń silnika itp.?
http://moto.allegro.pl/it...3_0d_218km.html http://szukaj.pl.mobile.e...ber=2&picture=0
Takie uszkodzenia to kosmetyka jeśli faktycznie geometria OK a ta z allegro nawet ma typowo polski przebieg jak na 2003 rok
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Moje BMW: było e39 523i 98r.
Imię: paweł
Wysłany: 2010-07-26, 08:33
Nie wspominam o przebiegu ,bo auto z Niemiec i jednym telefonem ustalę przebieg ( w tym przypadku raczej na 100% kręcony) chodzi mi tylko czy nie ma np. jakichś czujników czy jakichs elementów drogich przy tego typu stłuczce- nie znam się na e60 bo gdybym miał taką uszkodzona kupować e39 to nie miałbym takich watpliwości.
Takie uszkodzenia to kosmetyka jeśli faktycznie geometria OK a ta z allegro nawet ma typowo polski przebieg jak na 2003 rok
hmm, czy taka kosmetyka to ja nie wiem, może by i była gdyby przód auta był metalowy...
A tak nie jest, cały przód-podłużnice, fartuchy są alu... a to jak się w jedną strone odkształci to w drugą już pęknie... więc tylko wymiana, a co jak podłużnica gdzieś z tyłu siadła/złamała się...
Elementy fartucha/podłużnicy są łączone głównie nitami/klejem, gdzie niegdzie spawem...
Ja osobiście wolalbym waloną w tył/bok,poobijaną, nawet wolalbym dach naprawiać...
Wyjdą, a przynajmniej wiesz, że kosmetyka, a nie ćwiartka wspawana
I zostaw sobie zdjęcia rozbitka gdybyś kupował, bo po kilku latach następny kupujący będzie przynajmniej widział co było przed robotą.
Moje BMW: E39 530i
Imię: Andrzej Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Lis 2007 Posty: 501 Skąd: Polska
Wysłany: 2010-07-26, 10:48
ssseba napisał/a:
A tak nie jest, cały przód-podłużnice, fartuchy są alu... a to jak się w jedną strone odkształci to w drugą już pęknie... więc tylko wymiana, a co jak podłużnica gdzieś z tyłu siadła/złamała się...
Robią inaczej.
Byłem w ASO podczas naprawy e61 z pogiętym podłużnicami. Przecinają podłużnicę w miejscu gdzie jest już prosta i wspawują brakujące element z fabrycznie nowej, zgodnie z procedurą BMW.
Moje BMW: e39 525td '98
Imię: Marcin Pomógł: 22 razy Dołączył: 13 Kwi 2009 Posty: 654 Skąd: Łowicz
Wysłany: 2010-07-29, 08:19
to i ja dorzucę 3 grosze: dużo handlarzy takie puknięte próbuje wyciągać, żeby uszkodzenia wydawały się mniejsze, sam kiedyś szukałem lekko pukniętego auta - z zewnątrz wygląda nie najgorzej, a w środku tragedia - wszystko pourywane i popękane przy prostowaniu - chamsko i na odwal się
na takie sztuki radzę uważać
_________________ BMW e39 - arktissilber metalic
wszystkie zdjęcia z moich postów przed 2.06.2010 zostały przeniesione TUTAJ
Z tego co słyszałem to cała elektryka lamp przednich i tylnych w e60 jest na światłowodach. Jeśli przy uderzeniu ten światłowód gdzieś się lekko załamał lub przerwał to ponoć nie ma sposobu żeby to znaleźć gdzie pękł i który dokładnie (co w przypadku tradycyjnych kabli można dość szybko wykryć miernikami itp) - trzeba wybebeszać całą wiązkę światłowodów, wywalić ją i zastąpić inną a to oprócz sporej czasochłonności roboty jest dość drogą imprezą z uwagi na dość spory koszt światłowodów.
Pzdr.
_________________ Z idiotą nie dyskutuję - najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...