Moje BMW: było E30 i E32
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-07-28, 08:29
MaRio-sKaTe napisał/a:
mibhell napisał/a:
MaRio-sKaTe napisał/a:
mibhell napisał/a:
MaRio-sKaTe napisał/a:
Witam, E39, 528i '97
3) tuleja wahacza przedniego/dolnego
3. W tym prostym dolnym wahaczu tuleje nie sa wymienialne..
Panowie tak na przyszłość, ta tuleja jest wymienna tak samo jak od wahacza przedniego/górnego, tylko należy jej szukać w katalogu do E34.
Dziekuje za informacje. Ta tuleja wymienną nie jest. Jeśli BMW AG montuje to na stałe jako nie wymienialny element to jest to tak zrobione nie bez powodu. Zapewne dobrze sie orientujesz ze wahacz z wytłaczanymi i wtłaczanymi zpowrotem tulejami wahacz osłabia sie szczególnie jeżeli robi sie to na wahaczu który nie przewiduje tego procederu. Niemniej oczywiście jeśli sobie życzysz to wycenie Ci te tuleje do E39 z E34.
Napisałem to tylko informacyjnie. Popatrz na to z innej strony, po 1. w E34 ta tuleja jest wymienna i nikt nie wybrzydza, więc jest to technicznie możliwe i poprawne. BMW przewidziało, że ta tuleja nadaje się do wymiany w E34, więc wydaje mi się że wiedzieli co robią. Po 2. koncern nie tylko zarabia na sprzedaży aut, ale także na ich serwisie oraz częściach. Więc, po co Kowalski ma wymieniać tuleje za 30zł (tyle zapłaciłem za Lemfordera) jak może cały wahacz za ~300zł?
WIemy, że napisałeś to informacyjnie i zdajemy sobie sprawę że podyktowane jest to ekonomią.
Nikt z nas tez nie napisał że jest to technicznie niemożliwe aczkolwiek POPRAWNE to NIE jest i napisaliśmy Tobie dlaczego, rzecz nie tkwi w tuleji a w Wahaczu, piszesz że skoro da się w E34 to dlaczego nie w E39, a no dlatego że to są różne auta i różne wahacze.
Forumowicze mają różne pomysły jedne bardziej trafne a drugie mniej, rozumiem też że KOWALSKI jest mądrzejszy i prześcignął swoją wiedzą laboratoria inżynierskie panów z BMW jak i zrobił testy wytrzymałościowe (kilkaset tysięcy kilometrów) po sprasowaniu tuleji w wahacz który tego nie przewiduje .
Tak czy siak, gratulujemy pomysłowości i sprytu, My takich rzeczy nie popieraliśmy, nie popieramy jak i popierać nie będziemy.
Jeszcze raz dzięki za informację, która powinna trafić do nas poprzez PW bo to jest temat tylko do wycen, wszelkie kolejne dysputy będą poprostu kasowane, zapraszam więc na PW.
_________________ PROMOCJA NA:
MEYLE I MEYLE HD (4 LATA GWARANCJI)
TEXTAR
ZIMMERMANN
BILSTEIN
AKUMULATORY (2 LATA GW)
kpl klocków TEXTAR + tarcze ZIMMERMANN do E39 = 399zł ! (kpl ham na przód)
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Witam chciałbym się dowiedzieć jaka jest cena za komplet tarcz przód tył i klocków z czujnikami do E34 sedan 535i 1990 nr VIN: WBAHD11050BE67639
Jeszcze chciałbym się dowiedzieć jak jest cena oraz czy są dostępne o ring-i do przewodów klimatyzacji 2 strefowej to tego samego auta. Chodzi mi o wszystkie jakie tylko tam zamontowano przy sprężarce i przy połączeniu z chłodnica w obudowie nagrzewnicy. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Moje BMW: było E30 i E32
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-07-29, 09:36
adrek88 napisał/a:
Witam chciałbym się dowiedzieć jaka jest cena za komplet tarcz przód tył i klocków z czujnikami do E34 sedan 535i 1990 nr VIN: WBAHD11050BE67639
Jeszcze chciałbym się dowiedzieć jak jest cena oraz czy są dostępne o ring-i do przewodów klimatyzacji 2 strefowej to tego samego auta. Chodzi mi o wszystkie jakie tylko tam zamontowano przy sprężarce i przy połączeniu z chłodnica w obudowie nagrzewnicy. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
TARCZE PRZÓD/szt:
MEYLE - 109zł.
Jeżeli potrzebujesz tańszego produktu to mamy w ofercie, ale myślę że cena i jakość Meyle tworzy najbardziej opłacalny zakup.
TARCZE TYŁ/szt:
MEYLE - 78zł
KLOCKI:
Przód:
MEYLE - 94zł.
Tył:
MEYLE - 59zł.
Czujnik przód - 15zł/szt (potrzeba 2szt)
Oringi oryginały BMW:
Komplet który potrzebujesz to kwota 26zł.
pozdrawiam
_________________ PROMOCJA NA:
MEYLE I MEYLE HD (4 LATA GWARANCJI)
TEXTAR
ZIMMERMANN
BILSTEIN
AKUMULATORY (2 LATA GW)
kpl klocków TEXTAR + tarcze ZIMMERMANN do E39 = 399zł ! (kpl ham na przód)
POtrzebuję czujniki zużycia klocków hamulcowych do e34 525 td 94r. touring. Jakie ceny i ile ich w koncu potrzeba ? (jeden na przód i jeden na tył tak?)