Strona główna forum
Forum
Elektryka, Elektronika, Audio & Video

[e60] gdzie znajduje sie akumulator w bmw e60?

Elektryka w waszych piątkach czyli wszystko co dotyczy sprzętu grającego, alarmów, nawigacji, TV w samochodzie itp.
woowti

Posty: 30
Dołączył(a): 2010-11-15, 10:18
Lokalizacja: Katowice

[e60] gdzie znajduje sie akumulator w bmw e60?

Postprzez woowti » 2010-11-15, 11:15

witam wszystkich i z gory przepraszam za takie infantylne pytanie ale jestem nowy i powoli musze ogarniac tamaty hehe:P
mam pytanie gdzie znajduje sie aku w bmw e60? pod kanapa z tylu czy moze gdzie indziej bo nie wiem a potrzebuje wymienic chyba...

komp mi wariuje bo chyba jest zle napiecie na alternatorze i na pierwszy rzut pojdzie aku do wymiany a pozniej alternator.
Ostatnio edytowano 2010-11-15, 11:26 przez woowti, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika
crm123

Posty: 860
Dołączył(a): 2010-05-30, 14:31
Lokalizacja: Ostrów Wlkp

Moje BMW: E61 530dA

Postprzez crm123 » 2010-11-15, 11:21

Albo w bagażniku po prawej stronie albo pod kanapą. Napewno musisz go zauważyc to nie igła ;)
Ostatnio edytowano 2012-04-18, 20:55 przez crm123, łącznie edytowano 1 raz

Adrian.

Posty: 8891
Dołączył(a): 2008-02-04, 23:19
Lokalizacja: Lubin / Kraków

Postprzez Adrian. » 2010-11-15, 11:28

Pod tylną kanapą od strony pasażera.
"MOŻESZ MIEĆ KAŻDE AUTO. BMW M5 I TAK JEST SZYBSZE" - Jeremy Clarkson

Adrian.

Posty: 8891
Dołączył(a): 2008-02-04, 23:19
Lokalizacja: Lubin / Kraków

Postprzez Adrian. » 2010-11-15, 11:28

Pod tylną kanapą od strony pasażera.
"MOŻESZ MIEĆ KAŻDE AUTO. BMW M5 I TAK JEST SZYBSZE" - Jeremy Clarkson

woowti

Posty: 30
Dołączył(a): 2010-11-15, 10:18
Lokalizacja: Katowice

Postprzez woowti » 2010-11-15, 12:11

hey dzieki znalazlem!:D
w bagazniku po prawej stronie nad prawym kolem :)
trzeba rozmontowac troche tapicerki.

pod kanapa nie ma hehe, a no i bezpieczniki tez tam sa...;)

dzieki
Ostatnio edytowano 2010-11-15, 12:16 przez woowti, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika
Marcin

Posty: 13177
Dołączył(a): 2007-08-17, 23:52
Lokalizacja: Wołomin

Moje BMW: E60 545i ACS
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=36&t=3070

Postprzez Marcin » 2010-11-15, 12:17

Bandit napisał(a):Pod tylną kanapą od strony pasażera.


W jakich wersjach, bo jeszcze nie spotkałem w tym miejscu?

We wszystkich e60 jakie widziałem był w bagażniku po prawej stronie, z wyłączeniem M5 które ma w miejscu koła zapasowego.
POTRZEBUJESZ COŚ DO e39 - MAM PRAKTYCZNIE WSZYSTKO - WSZYSTKIE CZĘŚCI OBJĘTE SĄ GWARANCJĄ - ZAPRASZAM NA PW
Obrazek
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH
Obrazek

[you] zobacz moją byłą e39

Zmiana audio w moim e39

woowti

Posty: 30
Dołączył(a): 2010-11-15, 10:18
Lokalizacja: Katowice

Postprzez woowti » 2010-11-15, 12:29

Ja mam e60 z 2004 roku 530i sedan

aku znalazlem w bagazniku nad prawym kolem ze tak powiem.
zdejmuje obicie-tapicerke i od razu widac aku.
sa tam tez bezpieczniki.

nie wiem czy dobrze zrozumialem pytanie, a jak nie to prosze o dokladniejsze rozwiniecie kwesti "jaki model"?;)

dzieki

woowti

Posty: 30
Dołączył(a): 2010-11-15, 10:18
Lokalizacja: Katowice

Postprzez woowti » 2010-11-15, 12:30

teraz przyjrzałem sie dokladnie i nie nad kolem ale raczej za kolem w bagazniku hehe;)

woowti

Posty: 30
Dołączył(a): 2010-11-15, 10:18
Lokalizacja: Katowice

[e60] problem z elektryką

Postprzez woowti » 2010-11-15, 12:35

a skoro juz poruszam temat elektryki to czy moze ktos z was juz przerabial ten temat w sensie czy mial problemy z elektryka.

- zle napiecie na alternatorze
- ewentualnie slaby aku
- problemy z odpaleniem w sensie ze nie zaskakuje za pierwszym razem ale ze tak powiem dławi sie...

Avatar użytkownika
Marcin

Posty: 13177
Dołączył(a): 2007-08-17, 23:52
Lokalizacja: Wołomin

Moje BMW: E60 545i ACS
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=36&t=3070

Postprzez Marcin » 2010-11-15, 12:54

woowti napisał(a):Ja mam e60 z 2004 roku 530i sedan

aku znalazlem w bagazniku nad prawym kolem ze tak powiem.
zdejmuje obicie-tapicerke i od razu widac aku.
sa tam tez bezpieczniki.

nie wiem czy dobrze zrozumialem pytanie, a jak nie to prosze o dokladniejsze rozwiniecie kwesti "jaki model"?;)

dzieki


woowti, ja dokładnie wiem gdzie jest aku w e60. Pytanie było nie do Ciebie?

woowti napisał(a):a skoro juz poruszam temat elektryki to czy moze ktos z was juz przerabial ten temat w sensie czy mial problemy z elektryka.

- zle napiecie na alternatorze
- ewentualnie slaby aku
- problemy z odpaleniem w sensie ze nie zaskakuje za pierwszym razem ale ze tak powiem dławi sie...


Co rozumiesz przez złe napięcie na alternatorze? Nie ładuje? Jakie jest napięcie ładowania?

Tak przy okazji, to edytuj posty, rejestrując się na forum zaakceptowałeś regulamin, więc go przestrzegaj.
POTRZEBUJESZ COŚ DO e39 - MAM PRAKTYCZNIE WSZYSTKO - WSZYSTKIE CZĘŚCI OBJĘTE SĄ GWARANCJĄ - ZAPRASZAM NA PW
Obrazek
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH
Obrazek

[you] zobacz moją byłą e39

Zmiana audio w moim e39

woowti

Posty: 30
Dołączył(a): 2010-11-15, 10:18
Lokalizacja: Katowice

Postprzez woowti » 2010-11-15, 13:11

sorki za przeoczenia ale tak jak pisalem jestem nowy wiec nie wszystko ogarniam tak jak powinienem...

co do napiecia na alternatorze to niestety nie wiem jakie jest bo nie sprawdzalem tego jeszcze i w zasadzie sam tego nie zrobie. musze sie z tym wybrac gdzies ale w sumie to nawet nie wiem gdzie jeszcze???

grzebiac w necie wyczytalem ze albo wlasnie aku jest juz slaby albo napiecie na alternatorze jest za wysokie ale czym to jest spowodowane to nie wiem?

aku mam od nowosci nie wymieniany a po ostatniej zimie jest z nim co raz gorzej wiec stawiam na to ze aku jest do wymiany a jesli nie to nowy alternator bo innego rozwiazania nie znam???

Avatar użytkownika
Marcin

Posty: 13177
Dołączył(a): 2007-08-17, 23:52
Lokalizacja: Wołomin

Moje BMW: E60 545i ACS
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=36&t=3070

Postprzez Marcin » 2010-11-15, 13:27

Jak nie masz przyrządu (czyt: woltomierza) to podjedź do najbliższego punktu sprzedającego akumulatory. Zrobią Ci test aku i napięcia ładowania prawdopodobnie gratis. Wtedy juz pewne kwestie sie wyjaśnią. Jak bedziesz po teście to napisz co i jak bo przyczyn może być kilka.
POTRZEBUJESZ COŚ DO e39 - MAM PRAKTYCZNIE WSZYSTKO - WSZYSTKIE CZĘŚCI OBJĘTE SĄ GWARANCJĄ - ZAPRASZAM NA PW
Obrazek
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH
Obrazek

[you] zobacz moją byłą e39

Zmiana audio w moim e39

woowti

Posty: 30
Dołączył(a): 2010-11-15, 10:18
Lokalizacja: Katowice

Postprzez woowti » 2010-11-15, 15:11

sprawa wyglada tak ze

"spoczynkowa" wynosi 12,73 cokolwiek to znaczy
natomiast "napiecie ładowania" 13.93

sa to slowa fachowca ktory sprawdzal aku.

na zalaczonym silniku tak to wyglada ale nie wiem jak na zgaszonym i czy to ma jakies znaczenie???

Avatar użytkownika
Marcin

Posty: 13177
Dołączył(a): 2007-08-17, 23:52
Lokalizacja: Wołomin

Moje BMW: E60 545i ACS
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=36&t=3070

Postprzez Marcin » 2010-11-15, 17:48

Napięcia akumulatora są w normie, więc można wstępnie założyć że aku i alternator są ok. Dobrze by było jakbyś jeszcze opisał dokładniej co rozumiesz przez

woowti napisał(a):komp mi wariuje


bo może to być wina klemy minusowej, ale to można stwierdzić na 100% dopiero po podpięciu auta do kompa i sprawdzeniu błędów.
POTRZEBUJESZ COŚ DO e39 - MAM PRAKTYCZNIE WSZYSTKO - WSZYSTKIE CZĘŚCI OBJĘTE SĄ GWARANCJĄ - ZAPRASZAM NA PW
Obrazek
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH
Obrazek

[you] zobacz moją byłą e39

Zmiana audio w moim e39

woowti

Posty: 30
Dołączył(a): 2010-11-15, 10:18
Lokalizacja: Katowice

Postprzez woowti » 2010-11-15, 18:16

"komp mi wariuje" w sensie ze na zimnym silniku najczesciej rano zaraz po odpaleniu
przygasaja wszystkie swiatla wewnatrz, gasnie radio, nawiewy ale to wszystko na sekunde doslownie i zaraz zapala sie na nowo z tym ze silnik chodzi bez zmian tak jak powinien.

po tym ze tak powiem restarcie pojawiaja sie rozne kontrolki np:
- problem ze wspomaganiem kierownicy, czujnik opon run on flat indicator czyba tak to jest,
ABS, ESP, pasy i auto wchodzi w awaryjny tryb skrzyni biegow i jest tylko dostepny jeden bieg i swieci sie takie czerwone kolo zebate...

dzieje sie tak tylko na zimnym silniku najczesciej rano. gasze auto i odpalam i tak do skutku az nie znikna te kontrolki.

Następna strona

Powrót do strony głównej

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników